Suntem in mijlocul unei pandemii care apare o dată la o sută de ani. Sau, cine ştie, poate astfel de situaţii vor deveni – din păcate – mult mai frecvente. Viaţa noastră obişnuită – aşa cum o ştiam şi o trăiam până în februarie – a dispărut şi nu sunt deloc sigur că se va mai întoarce. Probabil va trebui să ne creăm un alt fel de „obişnuit”.
Stăm acasă, ne uităm la ştiri despre coronavirus, vizionăm talk-showuri despre coronavirus, emisiuni sportive despre coronavirus, mai lipsesc nişte filme pe aceeaşi temă care sunt sigur că o să apară, dacă epidemia mai durează câteva luni.
Dar in acelaşi timp gătim, mai facem treburi de sezon prin curte (dacă avem) şi – un lucru bun – petrecem timp mai mult cu copiii noştri.
Fiica mea, Doris are 15 ani si este in clasa a opta. Dacă n-ar fi fost examenul de admitere la liceu la orizont, probabil s-ar fi bucurat de neaşteptata vacanţă. Aşa, este şi ea destul de preocupată de realitatea momentului, aşteptând in special veşti despre anul şcolar şi examene. Continuă să înveţe, mai ales la română si matematică – profesoarele le-au dat multe teste de lucrat in această perioadă ceea ce, zic eu, e foarte bine. Bineînţeles, rămâne ceva timp şi pentru youtube, instagram sau chat cu prietenii pe whatsapp. Chiar şi pentru câte un remy cu părinţii sau o repriză de făcut prăjituri (de casă, că suntem consemnaţi cu toţii la domiciliu). Cu mici diferenţe, cam asta e viaţa adolescenţilor peste tot in Europa, în această perioadă.
Iată ce povesteşte una din prietenele fiicei mele, Emily A. (15 ani), care locuieşte in Gelnhausen, un orăşel de aproximativ 22.000 locuitori situat la 40 km de metropola Frankfurt, din Germania :
Doris : Ce se intâmplă la voi, in Germania, cu şcolile?
Emily : Nu ştim incă ce va fi. Şcolile rămân închise până după vacanţa de Paşte, care la noi este între 6 şi 19 aprilie. Nu ni s-a spus deocamdată ce va fi in continuare.
D : Cum rezolvă profesorii voştri problema notelor?
E : Nu ştiu dacă ni se pun note in acest timp. Profesorii ne dau teme online şi noi trebuie să le trimitem rezolvate înapoi, dar nu am primit până acum vreo notă.
D : Deci lucraţi online?
E : Da, lucrăm online, avem program zilnic.
D : Aţi fost anunţaţi despre ce se va întâmpla în continuare ?
E : Dacă te referi la epidemia de coronavirus, sunt foarte multe ştiri în ziare, la tv şi online şi normal că le urmărim toţi. Pe website-ul şcolii mele sunt mereu anunţuri şi ni se spune mai ales să stăm acasă.
D : Oamenii merg în continuare la serviciu ?
E : Da, sunt persoane care merg incă la serviciu, cum ar fi şi părinţii mei, dar ei lucrează, de exemplu, doar marţi şi joi acum, în loc de întreaga săptămână. O mulţime de oameni lucrează de acasă, de pe laptop.
D : Magazinele sunt deschise ?
E : Nu, toate magazinele (cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor) sunt închise.
D : Sunt restricţii de circulaţie la voi ?
E : Nu chiar, cred. De fapt nu sunt foarte sigură, noi nu am prea mers cu maşina, pentru că totul e inchis şi practic nu ai unde merge, dar dacă vrei să mergi la cumpărături, de exemplu, o poţi face fără probleme.
D : Oamenii sunt speriaţi ?
E : Da, cei mai mulţi sunt preocupaţi, îngrijoraţi. Pentru ei, sau pentru persoanele mai in vârstă din familie. Pot fi şi persoane relativ tinere care sunt speriate, cunosc aşa ceva dar, ei bine, cei de vârsta mea nu sunt cu adevărat speriaţi.
D : Cei care nu mai merg la serviciu au primit ceva bani, ajutoare care să-i ajute să supravieţuiască ?
E : Părinţii mei merg in continuare la serviciu, aşa că îşi primesc salariile ca de obicei. La fel se întâmplă şi cu cei care lucrează de acasă. Din câte ştiu, chiar şi cei care nu mai lucrează deloc îşi primesc banii, sau o mare parte din ei. Cel mai rău este de cei care aveau propria afacere, magazin sau coafor sau chiar mici făbricuţe care s-au închis, pentru că nimeni nu mai cumpără….. Din câte ştiu, până acum ei nu au primit nimic.