Ciudate vremuri trăim… Conducătorii noştri cred că sunt în delir, nu e puțin lucru să bagi un popor întreg la ˮînchisoareʺ cu deplinul consimțământ al acestuia. Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum.
Mulți ne intrebăm ce să facem în timpul luuung pe care îl petrecem acasă. Mie, de exemplu, îmi place să gătesc. Având atât de mult timp la dispoziție, încerc multe rețete din zecile, sutele de cărți de bucate pe care le am, sau de pe internet. Am să vă prezint azi un fel de mâncare care, zic eu, mi-a ieșit grozav de bun.
Căutând prin sertarele congelatorului după pachete mai vechi cu carne, am găsit unul cu coaste de căprior, rămas de la un căprior vânat anul trecut. Am dat o căutare pe internet și am găsit o rețetă care mi s-a părut interesantă pe www.savoriurbane.com . Pentru cei care nu agreează, sau nu au carne de vânat, merge la fel de bine cu vită. M-am inspirat destul de mult din rețeta de pe net, dar am mai călcat și pe alături. Să obții căzături, adică bucăți de carne relativ mici, răzuite crude de pe oase mi se pare cam greu (eu nefiind de fel prea răbdător…), așa că am găsit altă variantă. Am fiert coastele la oala sub presiune și apoi operațiunea de separare a cărnii a fost foarte simplă. În plus, prepararea tocăniței a durat mai puțin, iar rezultatul final a fost la fel de savuros. Am renunțat și la baiț, nouă ne place gustul original al fiecărei cărni. Am tocat 2-3 cepe medii, le-am pus la foc mic peste 2 linguri bune de untură de porc (ori de câte ori pot, prefer să folosesc untură în loc de ulei), sare, o linguriță de chimen. La rețetă scrie 5-6 minute, eu sunt sigur că n-am avut atâta răbdare, dar nu-i bai. Am trântit carnea peste, apoi vreo 7-8 căței de usturoi tocați, o lingură de paprika dulce (am ungurească, de la mama ei, din Piața de condimente din Budapesta despre care am scris odată, într-un articol despre vacanțe ieftine și frumoase), piper, o lingură pastă concentrată de roșii, puțină apă, puțin vin (ăsta-i de la mine, dar nu strică), am pus capacul, am dat focul un pic mai tare și…. n-a durat mult până ce papricașul a fost aproape gata. Acum urmează 3 elemente pe care rețeta le numește esențiale și chiar sunt. Întâi 200 grame de smântână frecată bine și adăugată în tocăniță în ultimul ei minut pe foc, apoi pătrunjel verde tocat și presărat pe deasupra și ultimul secret, felii foarte subțiri de lămâie decojită, care se vor presăra peste carne în farfurie. Până una-alta, papricașul meu arată așa ꓽ

Acum, pentru un fel complet și delicios de mâncare, am făcut ca garnitură așa-numitele ʺgăluște slovăceștiˮ, o rețetă din Slovacia, după cum spune și numele, care în România se gătește mai ales în zona Nădlacului (știți, acolo pe unde au năvălit diasporezii, cu coronavirus cu tot, copleșiți de dragoste pentru țărișoară… ). Rețeta spune 500 grame de făină. Atât am folosit, dar ies foarte multe. Pentru o masă de 4-5 persoane ajunge jumătate din cantități. Eu am congelat o parte din găluște. Peste câteva zile, când le-am scos și le-am fiert/copt, au ieșit la fel de bune, deci merge și așa. Să revin. Am pus cele 500 grame făină într-un vas cu o linguriță rasă de zahăr, ceva sare (și, dacă folosiți drojdie uscată, un plic de drojdie). Eu am folosit 20-25 grame drojdie proaspătă, dizolvată în 300 ml lapte călduț (laptele se pune oricum), turnat apoi peste făină. Plus un ou, plus 25 grame unt moale. Iese un aluat moale, după puțin frământat cu mâinile. Se lasă la crescut, acoperit cu folie, vreo 40 de minute. Se împarte în bucăți mici (în rețeta de pe net scrie în 10, eu cred că am făcut vreo 20 de bile, au ieșit oricum suficient de mari). Se fierb (sau coc) într-o cratiță mai largă, în puțină apă (250 ml) cu sare și 30 grame unt, cam 30 de minute, la foc mic.

În tot acest timp cratița trebuie să aibă capacul pus, care nu se ridică sub nicio formă. După cele 30 de minute, apa s-a dus, găluștele sunt fierte, puțin rumenite pe fund și foarte bune. Evident, cratița trebuie să fie cea mai ne-aderentă pe care o aveți în casă. Încă puțin unt deasupra la final și…. Gata!
Pe masă, farfuria arată așa, cu lămâie și supliment de pătrunjel ꓽ

Poftă bună !!