PONTURI PENTRU VACANȚĂ (CÂND O FI…) -BUDAPESTA

Un zbor București – Budapesta și retur costă in sezon (iulie-august) între 100 si 120 de euro de persoană. S-ar putea să aveți noroc de vreo ofertă specială dar, daca plecați 2, 3 sau 4 persoane, este mult mai convenabil cu mașina. Distanța de la Pitești la capitala ungară este de 700 de km. La un consum mediu de 5%, transportul se duce undeva la 80 de euro. Drumul este destul de ușor de străbătut, mai ales dacă plecați devreme. Aglomerație poate fi până la Sibiu și mai e o porțiune de aproximativ 60 de km după Deva, în rest doar autostradă.

Pentru cazare puteți căuta pe booking.com. Sunt sute de variante, pe gustul tuturor. La „economic” se poate sta decent într-o camera dublă sau triplă de 30 – 50 de euro pe noapte.

Când vă deplasați prin oraș, sfatul meu este să lăsați mașina la hotel și să folosiți transportul în comun. Este extrem de bine organizat.  Dacă sunteți o familie sau un grup de prieteni de maximum 5 persoane, recomandarea este să cumpărați (de la automatul de bilete, foarte ușor de folosit) un bilet care se numește „Budapest 24 h group travelcard”. Este valabil pentru 5 persoane care călătoresc împreună, 24 de ore de la cumpărare, pe orice mijloc de transport din Budapesta (metrou, autobuz, troleibuz, tramvai) și costă 3.300 de forinți, ceea ce înseamnă cam 50 de lei. Metropola maghiară are 4 linii de metrou, sute de trasee de autobuze care circulă rapid, pe benzi speciale. Efectiv este foarte ușor de ajuns oriunde. Recomandare : indiferent dacă aveți sau nu drum, faceți o călătorie pe linia 1 de metrou. Este aproape ca o călătorie în timp, înapoi în anii 1850-1900… Vagoanele sunt cele mai mici pe care le-am văzut vreodată și sunt foarte retro. Sunt mici pentru simplul motiv că și stațiile sunt scurte. Arată toate la fel, cam ca prin epoca victoriană.

Mâncarea este ieftină și gustoasă în Budapesta.  Neapărat să încercați faimoasa supă-gulaș. Cred că nu există restaurant să nu o servească.  Eu am mâncat într-una din cele 3 zile petrecute în Budapesta la un pub vis-a-vis de Piața Centrală, numit – ce drăguț – PUB FOR SALE. E un restaurant mic, cu o ambianță aparte : clienții își scriu impresiile pe foi de hârtie și le agață de tavan sau pereți. Am lăsat și noi o foaie :

Pe mese sunt coșulețe cu alune în coajă, iar cojile se aruncă pe jos, ca in cârciumile „cajun” din sudul Statelor Unite. Gulașul este divin de gustos și divin de ieftin (3 persoane care mănâncă pe săturate, beau bere și suc – 8000 de forinți, sau 120 de lei).

În ce privește obiectivele turistice, iată care sunt recomandările mele pentru un sejur de 3 zile :

Una din zile merită petrecută pe insula Margareta (sau Margit, pe ungurește). O fântână muzicală chiar la intrare oferă spectacole la fiecare oră. Se pot închiria, de către cei mai comozi, biciclete – individuale sau pentru 2-3-4 persoane, electrice sau clasice, pentru toate gusturile. Dacă nu, să știți că există un autobuz care străbate insula pe toată lungimea ei. Biletul de care v-am spus este bineînțeles valabil. Aproape de celălalt capăt există o grădină japoneză nu foarte mare, dar frumoasă. Pentru amatorii de fotografii deosebite este un paradis.

Cam pe la mijlocul insulei este un complex acvatic cu piscine de toate mărimile și tobogane cu apă. Asta dacă ziua este foarte călduroasă și se impune o răcorire ad-hoc. Altfel, mai bine vizitați unul din cele 2 mari si deosebite complexuri de piscine și spa-uri cu care se mândrește Budapesta : Szechenyi și Gellert.

Alt obiectiv care nu trebuie ratat este Catedrala Sfântul Ștefan, sau Szent Istvan. Este măreață, atât pe exterior cât și pe interior. Teoretic accesul turiștilor este gratuit, practic la intrare era un „tovarăș” care nu ne lăsa să intrăm fără o donație de 1 euro sau 200 de forinți de persoană. Oricum, merită.

Altă clădire emblematică pe care trebuie să o vedeți/fotografiați este Parlamentul. Este cea mai mare și mai scumpă construcție din țară. După cum ne-a spus ghidul, la vremea când a fost construit, Ungaria era mult mai mare…… și se justifica o clădire a Parlamentului atât de vastă. Ei, da!

Seamănă foarte mult ca stil cu Palatul Westminster din Londra. Recomandare : cumpărați bilete la un tur cu vaporașul pe Dunăre, preferabil seara. Prețul este de 3.300 de forinți de persoană (50 de lei) pentru o oră de plimbare. Parlamentul este construit chiar pe malul Dunării și se vede foarte frumos de pe apă. Seara este luminat feeric, la fel ca toate cele 9 poduri (da, ați citit bine) 9 poduri peste Dunăre sunt în Budapesta, unul mai frumos ca altul.

Dacă nu vreți totuși să cheltuiți banii pe turul cu vaporașul, să știți că poze la fel de frumoase „prindeți” de pe partea cealaltă a Dunării, de la înălțime, de pe Dealul Buda. Unde puteți ajunge fie cu funicularul – o atracție in sine, fie (rapid, lejer, folosind același bilet) cu autobuzul, care vă lasă chiar in fața Palatului Buda, fosta reședință a regilor Ungariei. Grădinile nu sunt chiar nemaipomenite, poate cu excepția fântânii din imagine, un fel de mini – Fontana di Trevi,

în interior puteți vizita o expoziție de picturi, cu precădere ale unor artiști maghiari, dar priveliștea orașului face toți banii.

Pentru cei cărora le place magia, în apropiere se află casa în care s-a născut in 1874 marele Harry Houdini, pe numele său real Eric Weisz :

Dacă tot ați urcat în Buda, evident că trebuie să mai faceți câțiva pași până la Bastionul Pescarilor. A fost proiectat și construit în jurul anului 1900. Bastionul a fost aproape distrus în timpul celui de- al doilea război mondial, fiind complet restaurat în perioada 1947-1948. Cele șapte turnuri reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în anul 896.

Numele bastionului provine de la breasla pescarilor care a fost responsabilă cu apărarea acestei porțiuni a zidurilor orașului în Evul Mediu. Aici se află o terasă de vizualizare, cu multe scări și poteci pietonale. Pont : nu vă luați bilet pentru Bastion. Acesta vă asigură doar accesul pe una din terase, de vreo 20 de metri lungime, de unde puteți face fotografii. Dar aceleași fotografii le faceți și de pe terasele alăturate, la care accesul este gratis. Luați în schimb bilet pentru vizitarea Bisericii Sf. Matyas care este chiar alături. Merită. Este foarte frumoasă și are și un mic muzeu interesant la etaj.

Dacă aveți bani în buzunare și dorința de a vizita Sinagoga, mergeți în strada Dohany. Biletul nu este chiar ieftin (în jur de 15 euro de persoană), dar se spune că este cea mai frumoasă sinagogă din lume și a doua ca mărime după cea din New York.

Mai sunt multe locuri frumoase de văzut în Budapesta, le veți găsi cu siguranță în plimbarea prin oraș.

Vacanță plăcută, atunci când o fi să fie !  Și nu uitați, există viață și după Coronavirus !