Astăzi mă voi referi la un oraș situat mai departe și considerat unul din cele mai scumpe, dar și mai frumoase din lume : destinație LONDRA.
Chiar dacă e un oraș scump, există posibilitatea de a-l vizita cu bani nu foarte mulți, cumpărând relativ ieftin niște amintiri neprețuite.
Distanța mare nu ne lasă ca alternativă de a ajunge acolo decât avionul. Un zbor București – Londra și retur costă in sezon (iulie-august) în jur de 175 de euro de persoană. Dar cum la fel de bine puteți merge în octombrie (vă luați umbrela sau impermeabilul cu dumneavoastră, nu e chiar atât de rău…), costul se reduce undeva la 60 de euro.
În ce privește cazarea, o cameră dublă de 3 stele poate fi între 60 și 80 de euro pe noapte. Depinde foarte mult de poziție (aproape de centru sau spre periferie), depinde și de momentul când vă faceți rezervarea. Oricum, oferte sunt cu miile, deci fiecare va găsi ceva potrivit. Sfat : solicitați la recepție recomandări privind biletele pentru transportul in comun. În general în Londra se vând bilete valabile o zi, o săptămână sau o lună. Rețeaua de metrou – The Tube – este cea mai veche din lume. Este extraordinar de ramificată, în Londra sunt sute de stații de metrou, cel mai bine este să aveți la dumneavoastră o hartă (disponibilă in stații). Chiar dacă nu vă oferă priveliște asupra orașului, deplasarea cu metroul este de departe cea mai eficientă în Londra. Capitala britanică are o circulație rutieră infernală, astfel încât o călătorie cu faimoasele autobuze cu etaj, deși pitorească, s-ar putea să vă ocupe mai bine de jumătate de zi.

În ce privește mâncarea, n-aș putea spune că Londra (sau Anglia în general) este locul unde se mănâncă cel mai bine pe Pamânt. Dar nu se cade să ajungeți acolo și să nu intrați într-un pub autentic – de regulă destul de mic, înghesuit, cu aspect vintage – unde să comandați faimosul „fish and chips” englezesc, adică pește (cod) cu cartofi prăjiți, asezonat cu o bere. Atenție la bere, englezii au zeci de sortimente, pe care le împart în beer, ale, lager, etc. Din punctul meu de vedere, ideală este o bere la halbă, extraordinar de rece, dar s-a întâmplat să primesc și bere caldă. Da, englezii beau și bere caldă, uneori chiar fiartă. Mă rog, chestiune de gust…. Mie nu mi-a plăcut deloc.
Să trecem acum la obiective turistice, căci de asta ne ducem la Londra. Deși una din cele mai scumpe capitale din lume, Londra are ceva unic și cu adevărat impresionant : accesul în cele mai mari și mai deosebite muzee este liber.
Primul în care trebuie să intrați este faimosul British Museum. Face parte din grupul celor mai importante 5 muzee din lume (împreună cu Luvrul din Paris, Ermitage din Sankt Petersburg, Prado din Madrid și Metropolitan din New York) și este singurul dintre ele gratuit.

Mi-aduc aminte că prima data m-am oprit la Piatra Rosetta, cea descoperită de Napoleon in Egipt, având aceeași inscripție scrisă în 3 limbi, cu ajutorul căreia a putut fi descifrată scrierea hieroglifică. Napoleon a expus-o în Cairo, iar după retragerea sa, amiralul Nelson a luat-o și a adus-o la Londra. De asemenea, una din cele mai mari colecții de mumii egiptene se găsește aici.
A doua oprire merită făcută în Trafalgar Square. Aici, într-una din cele mai mari piețe ale Londrei, se găsește Monumentul lui Nelson, cu cei 4 lei uriași care îl „păzesc”.

Tot aici se află National Gallery, cel mai mare muzeu de pictură din metropolă. Intrarea, după cum vă spuneam, este liberă. Nu ratați vizitarea lui, are o colecție uriașă de tablouri ale celor mai mari pictori din întreaga lume.
Al treilea mare muzeu cu intrare liberă la care trebuie să mergeți cât sunteți în Londra este Muzeul de Istorie Naturală.

Este absolut fabulos. Are sute de mii de exponate, de la uriașul schelet de dinozaur din marele hol de intrare până la cele mai rare pietre prețioase. Toate animalele și păsările Pământului, istoria evoluției omului…. O să vă ia câteva ore bune să-l parcurgeți, dar merită cu vârf și îndesat.
Recomandare pentru familiile cu copii : există în Londra încă un muzeu gratuit, numit V&A (Victoria & Albert) Museum of Childhood, adică Muzeul Copilăriei. Jucării, păpuși, de la 1600 până în prezent.
Tot fără bani puteți admira celebrul Tower Bridge (Podul Turnului), Palatul Buckingham (din afara porților) sau faimosul orologiu Big Ben, de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului Britanic.


Și să nu uităm de parcuri : Londra are parcuri minunate. Cel mai mare este Hyde Park, dar la fel de frumoase sunt Green Park și St.James Park, toate fiind situate central.
Acum să trecem la monumentele cu taxă de intrare. Acolo unde sunt taxe în Londra, ele sunt în general mari, între 15 și 20 de lire sterline de persoană. Totuși, dacă aveți ceva bănuți disponibili, există câteva destinații care merită cu prisosință :
Turnul Londrei – The Tower

Inițial construit de William Cuceritorul pentru a servi ca reședință regală, în cea mai parte a existenței lui a fost folosit ca închisoare, „găzduind” între zidurile sale multe nume celebre ale istoriei Angliei. Astăzi aici se află păstrată colecția de bijuterii a Casei Regale, inclusiv coroana, sceptrul și sfera – simbolurile regalității.
Catedrala Westminster Abbey

Sunt multe locuri excepționale în Londra, dar acesta este cel care m-a impresionat cel mai mult. Toți regii Angliei au fost încoronați aici, majoritatea lor își dorm tot aici somnul de veci, împreună cu cei mai reprezentativi poeți și scriitori britanici. Plimbarea prin această catedrală uluitoare seamănă cu o plimbare prin istoria atât de măreață a Angliei. Cel mai recent eveniment regal găzduit de Westminster Abbey a fost nunta Prințului William cu Kate Middleton.
London-Eye (Ochiul Londrei)

Evident, nu este un monument istoric, dar este cu siguranță o atracție. Denumită oficial Coca-Cola London-Eye, întrucât a fost sponsorizată de compania americană, a fost – la momentul inaugurării, anul 2000 – cea mai înaltă roată din lume. Acum este depășită de alte 3, construite – unde altundeva decât – în China, Hong-Kong și Las Vegas. De cele mai multe ori coada la bilete este impresionant de mare dar, din experienta proprie, vă pot spune că merge mult mai repede decât una similara la – să zicem – Turnul Eiffel. O fi eficiența saxonă…. Roata se învârte cu o viteză mică, optimă pentru a privi, admira și fotografia Londra de sus. Pont : dacă intenționați să urcați în Ochiul Londrei, făceți-o la sfârșitul sejurului la Londra. Va fi mult mai plăcut să recunoașteți din înaltul cerului toate obiectivele vizitate până atunci.
Mai sunt foarte multe locuri frumoase de văzut în Londra, le veți găsi cu siguranță în plimbarea prin oraș.
Vacanță plăcută, atunci când o fi să fie ! Nu uitați, există viață și după Coronavirus !