Guvernul Orban a renunțat la serviciile profesorului dr. Adrian Streinu-Cercel, specialistul nr.1 al României în infecțioase, exact în vârful pandemiei, așa cum spun specialiștii. De ce? Pentru că așa au vrut „mușchii” președintelui Iohannis prin vocea doamnei Turcan. Motivul? Politichie. Mai contează? Dorința i-a fost îndeplinită. Urmează doctorul Raed Arafat? Măcar să-l demită dacă tot e bâlci, dar să nu-l și aresteze, așa cum se vorbea înainte de a începe pandemia la noi. Vom vedea! Cu siguranță acești medici merită tot sprijinul opiniei publice. Au în spate ani grei și mulți de școală, ani grei și mulți de profesat în linia întâi a medicinei românești.
Dar ce facem cu al nostru? Medicul cardiovascular Felix Sîrboiu de la Spitalul Județean care a infectat, așa cum spune „instituția prefectului”, 3 asistente, două infirmiere, o îngrijitoare și un pacient, acesta din urmă decedând, pentru că a refuzat testarea timp de o săptămînă și chiar portul măștii de protecție. Se știe, „instituția prefectului” este liberală și face parte din guvernul Orban, supravegheat de doamna Turcan, omul de încredere al președintelui Iohannis, iar domnul Felix Sîrboiu nu este liberal, posibil să aibă alte afinități politice pe care eu nu i le cunosc. Așadar, nefiind „omul lor”, așa cum e cel de la Suceava, managerul ăla care a chemat tot personalul infectat la muncă, asupra doctorului Felix Sîrboiu se aruncă tot oprobriul public, de nu mai știe omul cum să-l care în spate. A greșit sau nu a greșit, a infectat sau a fost infectat, cine poate să dovedească cu exactitate? Omul ăsta și-a făcut datoria în prima linie a frontului, putea – ca și mulți alții – să se dea lovit și să stea acasă, dar nu făcut lucrul acesta, a mers înainte cu toate riscurile. Am aflat că în luna februarie medicul Sîrboiu a avut gripă sezonieră și că acest episod a ținut mult timp (și eu am trecut prin așa ceva în urmă cu ceva ani, când am fost tras pe dreapta 3 luni, aveam febră, tuse neîntreruptă, epuizare). Faptul că ar fi refuzat timp de o săptămână să se testeze bănuiesc că se datorează confuziei dintre simptomele virusului și cele ale gripei cu care se lupta de ceva timp. Așa cum fiecare dintre noi gândim „mie nu mi se întîmplă niciodată”, a considerat că nu e cazul de test și poate să mai aștepte. Purtarea măștii de protecție este doar una dintre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii. În acest sens, sunt foarte importante măsurile de igenă personală. Spălarea mâinilor cu apă și săpun, acoperirea gurii când se strănută, tușește sau ștergerea nasului. Îl vedeți pe doctorul Felix Sîrboiu să nu respecte aceste norme de igenă personală când pentru domnia sa au devenit vicii de profesie? Îl vedeți operând nespălîndu-se pe mâini sau tușind, strănutând asupra pacientului? Măsurile de igienă devin gesturi reflexe pentru medici, le fac fără să gândească, așa că la mine nu ține acuza cum că doctorul Sîrboiu țopăia prin spital nespălat pe mâini și tușind spre colegi și pacienți. Dacă cineva îmi poate demonstra că acest om a infectat, nu cu niște declarații sau presupuneri, atunci sunt de acord cu acuzele ”instituției prefectului”. Până atunci o să fiu alături de acest medic, cum sunt alături de toate cadrele medicale care luptă în aceste zile cu epidemia, făcând mult mai mult decât declarații sforăitoare, amenzi și răfuieli politice.
Între politicienii noștri, cei mai mulți cu școala făcută la apelul bocancilor, plini de tupeu și maeștri ai hoției și medicii noștri, cu bunele și relele lor, dar cu știință de carte, cred că e mai mult decât clar ce ar trebui să alegem… Nu de alta, dar îmi pot imagina viața fără prefect, însă nu mi-o pot imagina fără spitale și personal medical. Iar eu, spre deosebire de conducătorii noștri, când mă duc cu o problemă de sănătate la spital, nu mă întreb dacă doctorul e pesedist sau penelist, ci dacă e bun în ceea ce face acolo, la locul de muncă.