PONTURI PENTRU VACANȚĂ (CÂND O FI…) – TOSCANA

Ce poate fi mai frumos în toiul verii (dacă n-o fi asta, or să mai fie veri pe lume) decât o vacanță de o săptămână în inima frumuseții și culturii italiene, în Toscana?

Toscana este o regiune aflată în centrul Italiei, pe partea vestică a acesteia. Locul unde s-au născut oameni celebri: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Giaccomo Puccini – Toscana pare ieșită direct din penelul sau de pe portativul acestora.

Din analiza mea, varianta optimă de a ajunge acolo este cu avionul până în Bologna și de acolo cu o mașină închiriată. O cursa București – Bologna și retur se poate face chiar și în plin sezon cu 50 de euro și puțin noroc. Dacă totuși nu găsiți bilet la banii ăștia, puteți ateriza la Treviso, lângă Veneția. Dar distanța până la Florența (de exemplu) va fi ceva mai mare. Există bineînțeles și curse direct la Florența, dar sunt mult mai scumpe (cam 160 de euro un bilet dus-întors). Din aeroportul bolognez puteți închiria o mașină fără fițe, de 4-5 locuri, cu 650-800 de lei pentru 7 zile. Nu vă puteți descurca fără mașină dacă vreți să gustați farmecul autentic al Toscanei. Pont : ocoliți autostrăzile. N-au nici pic de farmec și sunt ultra-aglomerate. Ceea ce căutați să vedeți în Toscana veți găsi parcurgând șoselele mai mici. Seamănă destul de mult cu cele din România, uneori sunt chiar mai proaste, dar dacă nu vă grăbiți nu e nicio problemă.

În ce privește cazarea, am făcut pe booking o căutare pentru o cameră dublă, de 3-4 stele, cu baie proprie și recenzii foarte bune. Prețul poate fi undeva între 60 și 90 de euro pe noapte, în funcție de oraș, de locație, etc. Dar Toscana oferă și agroturism de calitate, o variantă mai ieftină, foarte căutată în ultimul timp și care vă poate oferi o porție mai mare din farmecul rural inegalabil al acestei regiuni.

(Toscana rurală)

Când vine vorba de mâncare, trebuie spus că în general în Italia și în special în Toscana se mănâncă foarte bine. Nu vă rezumați la pizza cumpărată la colț de stradă, bucatele italiene înseamnă mult mai mult. Pont : încercați să nu mâncați în locurile înțesate de turiști (lucru valabil, de fapt, oriunde în lume). Acolo mâncarea este scumpă și destul de proastă (sau dacă nu proastă, atunci banală). Căutați pe TripAdvisor cele mai bune restaurante în locul/orașul unde vreți să mâncați și alegeți-le pe acelea unde mănâncă localnicii. Așa veți avea experiențe culinare excelente la prețuri absolut rezonabile, în care intră și o carafă din faimosul vin roșu zonal.

Dacă trecem la ceea ce este de văzut în Toscana, lista ar fi fără sfârșit. Însă o să începem cu capitala regiunii – Florența. Devenit cunoscut în lumea medievală datorită neamului Medici, Florența este o imagine a gloriei și decăderii acestei familii. Turul Florenței se face pe jos, distanțele nefiind prea lungi în zona care prezintă interes turistic. Ce se poate vedea fără bilet ? În primul rând Il Duomo, sau Catedrala Santa Maria del Fiore, frumusețea în culori pastel (alb, roz și vernil) proiectată de celebrul arhitect Brunelleschi în secolul 15. Poate nu veți crede, dar la acel moment al istoriei, cu mai bine de jumătate de mileniu în urmă, consiliul de conducere al orașului a organizat o licitație pentru ridicarea faimoasei cupole a catedralei. Câștigător a fost proiectul revoluționar al lui Brunelleschi, imensa cupolă rotundă fără stâlpi de susținere. Pentru că nimeni nu credea că este posibil a fi realizat, a fost întrebat cum crede că o cupolă de asemenea formă va sta întreagă pe ziduri, fără susținere interioară. Arhitectul a luat un ou și a întrebat audiența: credeți că acest ou poate sta ferm și nemișcat pe masă? Răspunsul unanim a fost NU!. Atunci Brunelleschi a trântit oul crud pe masă. Spart fiind, o parte din el a rămas ca o minusculă cupolă rotundă, nemișcat. Se pare că membrii consiliului l-au lăsat să-și realizeze proiectul, fără a-l mai întreba dacă este membru pesede sau penele. Din fericire! Alături de catedrală se află înalta Campanilla (clopotnița) construită de Giotto cu un secol mai devreme, precum și Baptisteriul cu faimoasele sale uși sculptate (aici intrarea este cu taxă).

(Il Duomo)

La mică distanță (5-10 minute pe jos) ajungeți în Piazza della Signoria, inima Florenței. Chiar dacă nu vizitați Palazzo Vecchio, actualmente primăria orașului, îl puteți admira pe dinafară, cu uriașa statuie a lui David, de Michelangelo, la intrare (E copie, să știți. Originalul se poate viziona cu taxă, în Galleria dell′ Accademia). Dealtfel zona este plină de statui, unele mai frumoase decât altele. Tot aici se află Uffizi, unul din cele mai vechi muzee de artă din lume, cu picturi și sculpturi absolut uluitoare. Biletul nu e ieftin (20 de euro de persoană, 2 euro pentru minori și studenți), dar merită. Pont : pentru încă 4 euro puteți cumpăra bilete online, cu programare de intrare la o anumită oră. Altfel coada este imensă iar timpii de așteptare de ordinul orelor. Câțiva pași mai faceți după Uffizi și ajungeți la celebrul Ponte Vecchio, cel mai vechi pod peste râul Arno din Florența. La începuturile sale aici își expuneau marfa măcelarii orașului. Acum locul e mult mai rafinat, fiind ocupat doar de magazine de bijuterii. Dacă rezistați și nu cumpărați nimic, puteți spune că traversarea podului este gratis!

(Ponte Vecchio)

Peste drum, adică peste râul Arno se găsește Palatul Pitti, cu destul de faimoasele sale grădini. Dacă nu simțiți nevoia urgentă de a vedea puțin verde in fața ochilor, să știți că nu sunt chiar grozave aceste grădini. Le-am vizitat și n-am înțeles ce anume le-a făcut celebre. Poate scenele din Codul lui Da Vinci filmate acolo, nu știu….  Ce v-aș recomanda în schimb să vizitați este Basilica di San Lorenzo, cu capela (intrare separată) în care sunt îngropați toți marii membri ai familiei Medici și în care puteți vedea niște sculpturi deosebit de frumoase ale lui Michelangelo.

(Basilica di San Lorenzo)

De la Florența la Pisa sunt 85 de kilometri. Îi faceți ușor cu mașina pe șoseaua fără taxă Fi-Pi-Li (chiar așa o găsiți pe indicatoare, înseamnă Firenze-Pisa-Livorno). Firește, la Pisa toată lumea are o singură destinație, atât de faimoasă încât o știe tot mapamondul :

În general, cam aici se oprește turistul grăbit cu exploratul regiunii. Ai bifat Florența, ai bifat Turnul Înclinat din Pisa, poți pleca în alte zări. Toscana înseamnă însă mult mai mult. Aproape la fel de frumos ca Florența este orașul Siena. Edificată ca așezare umană pe vremea etruscilor, Siena și-a păstrat frumusețea din perioada medievală, fiind înscrisă în patrimoniul UNESCO. Pont : încercați să vă planificați vizitarea acestui oraș fie pe 2 iulie, fie pe 16 august. Acestea sunt zilele în care, în fiecare an are loc Palio di Siena – cursa de cai în Piazza del Campo, piața centrală a orașului. Sunt 10 călăreți îmbrăcați în haine și purtând steaguri medievale, fiecare reprezentând unul din cele 17 cartiere istorice ale orașului. Cursa constă în 3 tururi ale pieței, ocolind zecile de mii de spectatori care stau înghesuiți la mijloc. Atmosfera este fantastică!

(Palio di Siena)

Nu departe de Siena (50 km) este un alt loc magic : burgul medieval San Gimignano. Cocoțat pe vârful unui deal, ca mai toate orășelele din această regiune a Italiei, este supra-numit New York-ul evului mediu. Pentru acea perioadă a istoriei, turnurile construite în San Gimignano reprezentau niște „zgârie-nori”. Legenda orașului spune că după ce primul turn a fost construit de una din familiile de aici pentru observație și apărare, o altă familie rivală s-a apucat de ridicat unul care să fie și mai înalt, apoi altă familie alt turn și tot așa.  Pont : dacă ajungeți în Piazza della Cisterna – piața centrală și vedeți o coadă uriașă, așezați-vă cu încredere la ea. Este coada la Gelateria Dondoli, unde puteți savura o înghețată de casă extraordinară, premiată de nenumărate ori, nu doar în Italia. Dacă nu știați, există un Campionat Mondial al Înghețatei, pe care această gelaterie l-a câștigat în două rânduri.

(San Gimignano)

Toscana mai oferă zeci de kilometri de plajă cu nisip fin și apă albastră. Admiratorii lui Napoleon pot opta pentru un tur de o zi pe Isola Elba, unde marele împărat francez a fost trimis în primul său exil. Iubitorii de natură n-ar trebui să rateze probabil unicul spa natural din lume, în localitatea Saturnia din sudul Toscanei. Dacă puteți trece peste mirosul puternic de sulf, locul este uluitor de frumos.

(Saturnia)

Există mii de alte locuri care merită cu prisosință vizitate în Toscana. Le găsiți pe internet sau în ghiduri turistice. Sau pur și simplu le găsiți în timpul călătoriei, la fiecare pas. Dar n-aș putea să închei fără a menționa vinurile celebre ale regiunii : roșii – Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano sau albe – Vernaccia di San Gimignano, ce poate fi mai grozav decât să le savurați exact în locurile unde sunt produse, pe dealurile minunate ale Toscanei ?

Vacanță plăcută (atunci când o fi să fie…) ! Nu uitați, există viață și după Coronavirus !