Supă-gulaș ungurească

Gulașul este una din mâncărurile preferate ale familiei mele.  Nu există să trecem prin Ungaria și să nu oprim să mâncăm un castron cu supă fierbinte, iute și delicioasă.

După cum am mai spus-o, îmi place să gătesc. Mai ales acum, că am timp din belșug… O nouă căutare prin congelator a scos la iveală o pungă cu garf de vită. Instantaneu în creierul meu s-a format imaginea unui ceaun plin cu gulaș aburind.

Zis și făcut. Am deschis blogul culinar www.savoriurbane.com (are multe rețete pe care le-am încercat și mi-a plăcut cum au ieșit) și am purces la treabă.

Carnea mea cântărea puțin peste 1  kg. Garful este partea de pe spinarea vitei, chiar deasupra picioarelor din față. Îl prefer la gulaș, întrucât fierbe relativ repede și se frăgezește… se topește în gură. Am tăiat carnea bucățele mici, chiar mici, să intre în lingură și direct în gură, fără probleme. Am trântit-o în wok, peste 2 linguri mari de untură (știți pasiunea mea pentru untură) și 3 cepe măricele tocate. Apropos de ceapă tocată…. Plăcerea mea pentru gătit m-a determinat acum ceva timp să mă înscriu la un curs de bucătari, să învăț și eu să gătesc ca la ˮȘefi la cuțiteˮ, să-mi răsfăț familia și prietenii. Preț de o zi întreagă ni s-a predat cum se taie o ceapă. Cu un cuțitoi mare cât o zi de post, numit de altfel ˮcuțitul bucătaruluiˮ. Nu știu care e treaba cu tăiatul legumelor cu mâna, văd asta și la tv, la emisiunile culinare, o fi o modă, sau așa pare mai interesant… Mă rog! O să mărturisesc acum și aici că, la ceapă cel puțin, trișez mereu și folosesc un tocător electric. Sincer, trăim în era tehnologiei. În câteva secunde ceapa e tocată mărunt, fără lacrimi și degete tăiate. O unealtă ieftină (nu costă mai mult de 80 de lei) și eficientă.

Carnea arată acum așa ꓽ

Urmează mirodeniile ꓽ 3 linguri cu vârf de Paprika dulce și una cu Paprika iute. Am Paprika ungurească adevarată, cumpărată la Budapesta, la sectorul de mirodenii din Piața Centrală. Nu e chiar ieftină, dar merită cu prisosință banii. Apoi sare. Am ales sarea cu usturoi și piper, dar ăsta e deja un moft. Merge fără probleme orice sare, chiar din cea grunjoasă. Piper din belșug. Minim o linguriță rasă de chimen.

Cam în 5 minute conținutul wok-ului se transferă într-o oală voluminoasă, se adaugă apă și se lasă la fiert, timp în care mă ocup de legume. Vreo 3-4 morcovi, o țelină mică, un ardei gras mic, 4-5 cartofi medii și usturoi. Totul tăiat cu cuțitul…..

Când carnea e pe jumătate fiartă se adaugă în oală legumele (usturoiul mărunțit bine) și, după gustul fiecăruia, se mai pun mirodenii. Nouă, de exemplu, ne place mâncarea mai picantă, deci am pus și niște fulgi de chili – mai pe românește și fără fasoane, ardei iute uscat și pisat, pe care îl păstrez într-o casoletă de plastic ꓽ

Cât gulașul fierbe, mă ocup de găluștele ungurești speciale, numite csipetke. Rețeta o găsiți tot pe www.savoriurbane.com Cantitățile pentru un gulaș sunt ꓽ un ou și 80 grame făină, plus un praf de sare, amestecate cu mixerul, apoi frământate foarte puțin spre deloc pe blat (cu un pic de făină pe el). Eu am folosit cantități duble, pentru că csipetke-le se pot usca și păstra în pungi de hârtie, precum tăițeii de casă. O să am și pentru următorul gulaș. În poze vedeți cum se formează gălușcuțele.

Le pun și pe ele în oală, unde vor fierbe cam un sfert de oră.

Când gulașul e gata, masa e frumos aranjată și ea, iar castroanele pline ochi cu ciorba groasă, bogată, delicioasă așteaptă mâncăcioșii.

Încercați și dumneavoastră! N-o să vă pară rău !

Poftă bună !