PLĂCINTĂ CU SPANAC, CIUPERCI ȘI BRÂNZĂ

Ca să ieșim puțin din zona mâncărurilor grele, cu carne, acum câteva zile am pregătit un prânz aproape vegetarian ꓽ o plăcintă inspirată din paradisul culinar al Greciei, care acolo poartă denumirea de Spanako-pita, un fel de pâine cu spanac. Mi-am adus aminte de Grecia (o țară absolut superbă, unde mi-ar plăcea cu adevărat să trăiesc!). Mi-am adus aminte de o emisiune culinară pe care am văzut-o la un moment dat, cu un preparat similar, mă rog, nu mi-am amintit chiar tot, dar la o asemenea plăcintă se poate ușor improviza. Am aruncat o privire în frigider, apoi în congelator și…

La treabă!

În congelator am găsit un pachet cu foietaj de la Edenia, cantitate dublă. L-am pus pe pervazul ferestrei, să-l bată soarele de primăvară și să-l dezghețe ușor. Tot în congelator aveam două pungi cu spanac. Ar fi fost mai bun proaspăt, firește, dar cum Coronavirusul ne-a blocat în case, merge și congelat. L-am fiert, l-am pus la scurs într-o strecurătoare (pont ꓽ lăsați-l să se scurgă bine, să fie aproape uscat, altfel zeama din el va ˮtopiˮ foietajul când coaceți plăcinta). Între timp am pus o lingură de unt în wok și am călit niște ceapă verde și usturoi verde tocate mărunt. Am noroc să am o mică seră, oricum e sezon de verzituri, dar se pot folosi și variantele clasice de ceapă și usturoi. Am adăugat spanacul, puțin piper, sare nu prea multă (voi pune brânză, care e sărată), am mai lăsat puțin și am luat amestecul de pe foc, lăsându-l la răcit.

Dacă aluatul s-a decongelat bine, poate fi modelat. În punga dublă sunt două foi. Am tăiat-o pe fiecare în patru, obținând astfel 8 pătrate, pe care le-am mai întins puțin cu sucitorul (merge și cu mâna, cum fac italienii cu aluatul de pizza). Le-am decupat sub formă de cerc, folosind o farfurie de antreuri. De fapt am făcut asta la primele două plăcințele, pe următoarele două le-am lăsat sub formă de pătrat, ca să nu mai irosesc aluatul de la colțuri. Am dat drumul la cuptor, la 180 de grade cu ventilație și, până s-a încins, m-am ocupat de umplutură.

Pe cercul de aluat am pus, în ordine ꓽ spanac, ciuperci din conservă feliate și brânză rasă. Arată cam așa ꓽ

Am așezat deasupra un alt cerc de aluat și am presat marginile cu o furculiță, ca să se lipească. Am transferat plăcințica în tava cuptorului, peste o foaie de hârtie de copt unsă cu puțin unt, am pensulat-o cu ou și am presărat susan (opțional). Rezultatul este acesta ꓽ

Plăcintele au mers la cuptorul încălzit, cât este necesar pentru a se rumeni frumos și a se coace aluatul. Practic umplutura este deja gătită, brânza se va topi și totul va fi foarte gustos.

Aaa, să vă spun de brânză ꓽ eu am folosit sortimentele din imagine.

Sunt absolut sigur că se poate pune cașcaval răzuit, sau – și mai bine – brânză Feta cremoasă, dar eu am avut niște resturi prin frigider și am considerat că mai pot face ceva cu ele. Camembertul era chiar uscat, dar l-am dat pe răzătoare și a ieșit bine ! Iată rezultatul final ꓽ

Un pont ꓽ foietajul din comerț este bun  atâta vreme cât este mâncat foarte repede după ce a fost scos din cuptor. Așa că faceți plăcinta (sau cel puțin coaceți-o) atunci când vreți să o serviți.

Poftă bună !