Pâine de casă

Ca pentru orice om sănătos de pe lumea asta, mirosul de pâine proaspătă este pentru mine unul dintre cele mai apetisante care poate să existe. Diminețile când cobor în bucătărie și sunt întâmpinat de aroma pâinii tocmai scoase din cuptor sunt printre cele mai frumoase. Dintr-o dată cerul pare mai senin, ziua mai spornică.

 

Am să vă prezint o rețetă minunată de pâine ca de vatră, ușor de făcut în casă de oricine. Nu trebuie deloc frământată, iar rezultatul final arată ca și cum ai fi muncit la ea vreo 3 ore… Rețeta nu-mi aparține, dar sincer… nu mai știu unde am găsit-o. Cred că într-o revistă, cu mult timp în urmă.

Ingredientele pentru o pâine sunt ꓽ 500 grame făină, 14 grame drojdie uscată (asta înseamnă 2 pliculețe) sau 25 grame drojdie proaspătă, o linguriță zahăr, 2 lingurițe sare, 3 linguri ulei, 340 ml apă călduță. În ce privește făina, după mai multe încercări, pentru mine varianta optimă este de 300 grame făină neagră și 200 grame albă. Iese o pâine gustoasă și ceva mai sănătoasă.

Multă vreme am făcut o pâine pe zi. Apoi m-am deșteptat și am realizat că pot face două deodată, ca să nu consum atâta curent cu cuptorul electric. Pâinea rezistă foarte bine la temperatura camerei 2-3-4 zile, învelită într-un prosop curat.

Acțiunea începe seara. În 2 recipiente măsor făina (separat câte 500 grame) și adaug ingredientele uscate, adică sarea, zahărul și drojdia pulbere, cât trebuie în fiecare castron. Le amestec cu lingura.

Urmează uleiul și apa călduță. Dacă preferați drojdia proaspătă (pâinea iese la fel de bine cu ambele tipuri de drojdie), o puneți la dizolvat în paharul cu apa călduță și o adăugați la final. Se amestecă totul cu lingura atât cât se poate, apoi foarte puțin cu mâna, până se încorporează toată făina și se formează o bilă (aproximativă) de aluat.

Se acoperă fiecare vas cu un capac/o farfurie și se pun la frigider până dimineața (la rețetă scrie 12-24 de ore). Toată treaba asta nu durează mai mult de 10 minute.

De partea de dimineață recunosc că se ocupă soacră-mea. Ea se trezește devreme și – până ajung eu în bucătărie – pâinea e deja coaptă și toată casa miroase minunat.

Cu mult timp în urmă am cumpărat două oale de ceramică rezistente la căldură, cu capace de sticlă. Atunci nu știam exact pentru ce le cumpăr, dar între timp s-au dovedit ideale la copt pâinea. Iată cum se face ꓽ

Se scoate aluatul din frigider și se lasă la temperatura camerei cam jumătate de oră.

În același timp, se pun oalele cu capace în cuptor, la 180 grade și se lasă acolo, să se încălzească atât ele cât și cuptorul. Este foarte important ca oala să fie fierbinte când se pune aluatul în ea, astfel pâinea nu se va prinde de fund.

Cam cu 5 minute înainte de a trece jumătatea de oră se frământă puțin aluatul, mai precis i se dă un pic de formă de bilă, folosind câteva degete de făină. Se ˮaruncăˮ repede în oala/oalele încinse, se pune capacul deasupra și se lasă la cuptor o oră, la 180 de grade. Peste o oră se scoate capacul și se mai lasă 5-10 minute, să prindă culoarea aia rumenă, frumoasă, de pâine de vatră.

Se răstoarnă pâinea ușor pe un fund de lemn, se învelește într-un prosop curat și se lasă la răcit. Este absolut grozavă!

Vă doresc spor și poftă bună !